Saban Saulic - Biografija
Rođen je 06. Septembra 1951. u Šapcu. Njegova majka Ilduza Demirović je iz Bijeljine, gdje je on i sam proveo dosta vremena.
Još kao dete voleo je da pevuši pesme koje bi čuo na radiju, najviše Himzu Polovinu i Zaima Imamovića. Stric ga je odveo kod poznatog harmonikaša i kompozitora Budimira Buce Jovanovića, koji je prepoznao talenat i počeo da podučava tada sedamnaestogodišnjg Šabana pevanju.
Šaban Šaulić važi za jednog od najuglednijih pevača na našoj muzičkoj sceni, koji je taj imidž izgradio zahvaljujući svom velikom profesionalizmu, dobrim pesmama i izvanrednom glasu. Zato ne čudi što je krunisan za „kralja narodne muzike“, kao i dobitnik mnogobrojnih priznanja.
1969.godine snimio je prvu ploču sa pesmom koju je Buca kompoovao – „Utjehu, dajte mi utjehu“. Ta pesma je proslavila mladog pevača, pa su se nizale nove ploče i nastupi, a popularnost je rasla. Objavljivao je uglavnom singlice, a 1972.godine i prvu LP ploču „Bio sam pijanac“. Do 1975.godine autor njegovih pesama bio je Buca, a od onda je uglavnom Šaban sam pisao svoje pesme.
Šaban je bio ćutljiv i povučen mladić, a takav je ostao i do današnjih dana. Za njegovo ime nisu se vezivali nikakvi tračevi i skandali, nije umeo drugačije da se reklamira, sem svojim kvalitetnim glasom i pesmama. Bio je i ostao miran porodični čovek, uvažavan i cenjen od kolega.
1975.godine upoznao je svoju suprugu Gordanu, kojoj je posvetio pesmu „Gordana“, sa kojom ima troje dece i još uvek su u srećnom braku. Šaban je veoma tražen pevač, naročito na romskim svadbama u inostranstvu. Najveći deo godine provodi na turnejama i nastupima, a kada je slobodan, posvećuje se svojoj strasti-pecanju.
Godine 1985. napisao je pjesmu "Gordana", koju je posvetio svojoj ženi (s kojom je u tom trenutku bio nakratko rastavljen).
Vrhunac svoje karijere dostiže davne 1986. godine, kada je proglašen za „najlepši vokal svih vremena na našim prostorima“.
Pjesme "Dođi da ostarimo zajedno" i "Dva galeba bela" smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama. Osim ovih, veliki njegovi hitovi bili su i "Uvenuće narcis beli", "Sine", "Danima te čekam", "Snežana", "Odlaziš, odlaziš", "Pozn'o bih te međ' hiljadu žena" i dr.
On je jedan od pjevača s najvećim brojem prodatih ploča u bivšoj Jugoslaviji.