http://www.radio-delta.com/forum/forum.php
Do sada neispričana ratna priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti…
U proleće 1944, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao "Operacija Halijard“. U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.
Reč reditelja
"Zahvaljujem Radio-televiziji Srbije i producentima Telekomu Srbija i Contrast studiosu na odluci da film "Heroji Halijarda" bude prikazan na dan obeležavanja velikog jubileja u Pranjanima – 80 godina od operacije "Halijard", najveće akcije spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Film čiji sam autor je apoteoza herojstvu, humanosti i dobročinstvu srpskog naroda. Zahvalan sam svima koji su pomogli njegovu realizaciju. Takođe, ponosan sam što su "Heroji Halijarda" jedini srpski film koji će od oktobra imati svoju distribuciju u SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelendu i što će ove jeseni biti premijerno prikazan i na državnoj televiziji Repubike Kine, gde će priliku da ga pogleda imati više od trista miliona ljudi."
Glumci:
Kosta Jović - Žarko Laušević
Deda Miloš Jović - Petar Božović
Zvonko Vučković - Radovan Vujović
Dušanka Jović - Nela Mihailović
Mirko Jović - Nikola Rakočević
Edvard Volš – Steven William Moore
Ilija Jović - Čubrilo Čupić
Radmila Jović - Teodora Dragićević
Sreten Jović - Vučić Perović
Milica Jović - Nina Nešković
Predrag Raković - Milan Vasić